Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

WordPress teeman valinta ja asennus

Tämä artikkeli on sinulle jos haluat oppia kuinka operoit WordPressin hallintapaneelissa ja kuinka valitset ja asennat itsellesi Teeman. Opit tässä artikkelissa miten asennat Teeman wordpress sisällönhallintajärjestelmään itse.  Jos haluat tietää miten asennat wordpressin webhotellin niin lue tämä artikkeli.

Mikä on WordPress teema?

Teema (Theme eng.) on suurin vaikuttava tekijä miltä sivusi näyttää. Jos webhotellisi on talosi tontti ja WordPress taas talosi perusta niin teema on talosi pohjapiirros. Se määrittää kaikkien sivustosi elementtien asettelun. Teemoja löytyy ilmaisena ja maksullisina. Yleensä perus teema tekee yhden asian hyvin ja muut no ei niin hyvin. WordPressin alkuaikoina teemat olivat niin yksipuolisia että sinun tuli tehdä aina kompromissi tai sitten rakentaa oma teema. Nykyisin kuitenkin tilanne on paljon parempi, löydät aivan loistavia teemoja myös ilmaiseksi.

Kuinka valita oikea teema?

Ilmaiset teemat
Jos haluat valita ilmaisen teeman niin tähän ei ole täysin oikeaa vastausta. Paras vinkkini olisi varmasti että kirjoita google haku Free WordPress themes for ”tähän mitä teet” (Free WordPress theme for Photographers…Coaches….Personal Trainers…) Hae englanniksi sillä saat paljon parempia hakutuloksia kuin samalla hakusanalla suomeksi.

Haaste ei ole se että vaihtoehtoja olisi liian vähän vaan se että niitä on todella paljon. Listasin tähän muutamia kriteereitä ja vaihtoehtoja sinulle valmiiksi.

Ominaisuuksista tärkein on Responsiivisuus.
Responsiivisuus tarkoittaa suomeksi sitä että sivusto näkyy hyvin ja skaalautuu myös tablettien ja kännyköiden näytöille fiksusti ja automaattisesti ilman että sinun tarvitsee erikseen rakentaa näihin erillisiä sivustoja.

Million viimeksi päivitetty:
Kun valitset teemaa tarkista että milloin se on viimeksi päivitetty. Tämä kertoo sen että onko teema ajan tasalla. Miksi tämä on tärkeää? no suurin syy on se että WordPress itsessään kehittyy niin on teemojenkin kehityttävä mukana + päivitykset pitävät myös tietoturvan kunnossa. Jos viimeisimmästä päivityksestä on yli puolivuotta niin olisin varautunut.

Kuinka monta latausta ali Active installs:
Tässä on hyvä tähdätä yli 100 000 aktiivikäyttäjän teemaan. Tähän on pari syytä. Suurin syy on se että Teema todellakin toimii kun sillä on paljon käyttäjiä ja näin ollen teeman kehittäjällä on motiivia ylläpitää sitä. Toinen on se että löydät potentiaalisia muita käyttäjiä keskustelufoorumeilta ja FB ryhmistä jotka voivat auttaa sinua mahdollisissa Teema kohtaisissa ongelmissa ja haasteissa.

Ulkoasu
tähän ei ole “oikeaa” vastausta. Ehdotan että tutkit teemoja ja katselet “esikatselulla” miltä teema näyttää käytännössä. Katso myös kuvankaappaukset koska usein kun asennat teeman omalle sivullesi niin sivusi voi näyttää huonolta koska et ole tehnyt vielä mitään sinne. Katso siis “malli” sivuja mitä kyseisellä teemalla on tehty.

Ilmaisissa teemoissa juuri teema määrittää ulkoasun päärakenteen. Eli kuinka leveä sisältä alueesi on, missä kohti navigaatio on, missä kohtaa sivupalkkisi on, millainen blogi artikkelisi on jne….

Ulkoasuun on olemassa omat hyvät käytänteensä ja sääntönsä ja tulen käymään niitä läpi myöhemmin kuitenkin tässä artikkelissa keskityn teemoihin.

Pikaisen googletuksen jälkeen tässä on listä vuoden 2016 vuoden ilmaisista teemoista:
http://themegrill.com/blog/free-responsive-wordpress-themes/

Premium Teemat eli maksulliset teemat

Maksullisiin teemoihin pätee samat säännöt kuin ilmaisiin. Usein kuitenkin Premium teemoissa on paljon laajemmat mahdollisuudet muokata ulkoasuasi kuin ilmaisissa. Tämän lisäksi teemassa on yleensä jotain erikois ominaisuuksia mitä et saa ilmaissa. (Huom tämä ei päde aina.) Valitse premium teemasi tarkoin. Hyvä sääntö on etsiä teema jossa on Page builder mukana. Page Builder tarkoittaa sitä että voit tehdä itse sivupohjia “helposti” ilman koodaus osaamista.

Yleisesti:

ilmainen teema: Jokaisen sivun perus asettelu on aina sama.
Premium teems jossa on Page Builder: Jokainen sivu voi olla asettelultaan eri näköinen ja voit helposti vaihtaa elementtien paikkaa.

Tarkistuslista premium teeman hankintaan.

Tuki: Onko Teemalla oma support. Tämä on tosi tärkeä. Jos maksat teemasta sinun tulisi saada asiakaspalvelua ja tukea teknisssä haasteissa ilmaiseksi.
Documentaatio: Löytyyhän teemasta hyvin documentoidut ohjeet sen eri ominaisuuksista mistä voit oppia nopeasti kuinka teema toimii.
Kehitys: Kehittyyhän teema ja päivitetäänkö sitä säännöllisesti. tästä voit myös kysyä foorumeilta ja tutkia teeman rakentajan sivuja
Page Builder: Kuuluuko teemaan page builderia ?
Erikois ominaisuudet: Tekeekö teema jotain erikoista mitä juuri sinä tarvitset
Yhteisö: Löytyykö teemalta omia yhteisöjänsä esim FB ryhmiä? (kirjoita Teeman nimi Facebookissa ja laita sana theme perään, esim Divi theme ) Yhteisö voi olla täysin korvaamaton. Voit esittää supportin kaltaisia kysymyksiä esim FB:ssä ja saat ilmaisia vinkkejä ja apua.
Hinta: Hyvä hinta on noin 50-100 eur kerta maksu tai vuosi.

Hyvät premium teemat:

Olen käyttänyt useita mutta ehdottomasti paras ja ainoa mitä nykyisin suosittelen on Divi

Divi WordPress Theme

Huomaathan että osa näistä linkeistä on kumppanuuslinkkejä.
Eli minä voin saada pienen kommission siitä että teet ostoken sivustoni kautta.

Räätälöidyt teemat, koodaustyönä tilatut teemat.
WordPressin alkuaikoina ilmaiset ja maksulliset teemat olivat niin surkeita että usein mainostoimisto tai kooditalo rakensi sinulle miltei aina oman teeman. Räätälöity sinun tarpeisiisi. Avaimet käteen ratkaisu. Tai jotain muuta tämänkaltaista. No kannattaako minun ostaa täysin uniikkia teemaa enää? Vastaus on että EI!

Tähän ei vain ole mitään syytä koska nykyisin olevat premium ja jopa ilmaiset teemat ovat niin hyviä että taitava koodi tai mainostoimisto osaa käyttää niitä niin että sinä saat uniikin näköisen sivut jotka tuntuvat täysin omilta ja saat käyttöösi silti täysin testatun ja toimivan teeman.

Suurin syy on päivitetävyys! Kun wordpress päivittyy tai/ja kohtaa tietoturva aukkoja tai muita ongelmia niin usein tämä tarkoittaa että teemojen ylläpitäjät joutuvat reagoimaan tähän jotta sivusi eivät menisi juntturaan. Yleisimmät pugit ja haavoittovuudet selviää ihan vain sillä että teeman ylläpitäjä julkaisee päivityksen ja sinä päivität vain teeman. Jos jotain sattuu sinulla on pääsy teeman tukeen josta saat ohjeita tai parhaimmillaan he voivat hoitaa sivuasi etänä.

Usein nämä räätälöinti kooditalot eivät toimi näin. Sanoohan se nimikin räätälöinti että eivät he mitään tuotetta kehitä tai ylläpidä vaan he haluavat räätälöidä jokaisen asian käsityönä erikseen. Kun joku hajoaa tai pitää päivittää niin he tuskin fiksailevat tai huoltavat ilman maksua. Poikkeuksiakin on: jos toimisto on keskittynyt tekemään vain WordPress sivuja ja he tekevät jollain omalla teemallansa kaikki sivustonsa niin silloin asia saattaa olla kunnossa. Jos päädyt tilaamaan sivusi joltain alihankkijalta ole tarkkana tämän kanssa. Käy läpi toimistosi / koodaajasi kanssa Premium teeman tarkistuslista. Tärkeimmät kohdat ovat: Tuki, Documentaatio ja Kehitys. Kysy suoraan että miten päivitykset tapahtuvat jatkossa ja olettivatko että he saavat hoitaa pävityksiä maksua vastaan.

WordPressin hallintapaneeli ja teeman asentaminen

Seuraavaksi käymme läpi WordPressin hallintapaneelin perusteet ja kuinka asennat teeman. Jos et ole vielä asentanut WordPressiä niin lue edellinen artikkelini jossa opetan sinua asentamaan wordpressin webhotelliisi. lue artikkeli täältä.

Alla olevassa kuvassa näet miltä WordPressin hallintapanelin näyttää. Olen korostanut tärkeimmät kohdat.

Kuinka voit vierailla katsomassa miltä blogi näyttää
Minne kirjoitat ja mistä löydät Blogi artikkelisi
Missä luot uusia sivuja
Ulkoasu ja teeman valinta (menemme tähän kohta)

sekä lisäosat

1

Kun viet hiiren vasemamssa yläpalkissa olevan My Blog (sinun sivujesi nimi) kohdan päälle niin sinulle ilmestyy alasveto valikko missä on kohta Visit Site. Tästä pääset aina katsomaan miltä sivu näyttää.

2

Kun liikut WordPressin hallintapaneelissa niin näet missä olet menossa tarkastelemalla vasemman laidan sinistä palkkia alla olevassa kuvassa olemme kohdassa Dashboard, tämä on ns hallintapaneelin etusivu.

3

Post kohdassa näet sivustosi Blogi artikkelit. Voit julkaista uusia ja selata aiempia. Teen oman ohje blogi artikkelin blogille.

4

Teemojen hallintaan pääset kohdasta Appearance. Näet kaikki asennetut teemat ja sinun aktiivisen teeman täältä.

5

Voit vaihtaa teemaa helposti jo asennettuun teemaan viemällä hiiren teeman päälle ja klikkaamalla Activate tai voit katsoa miltä teema näyttää käytänössä klikkaamalla Live Prewiew

6

Esikatselu tilassa voit Activoida teeman käyttöön tai palata takaisin teema valintaan. Aktivoiminen tarkoittaa että teema tulee käyttöösi.

7

Uusien teemojen asennus

Voit myös ladata ja asentaa uuden teeman wordpres sivuillesi. Katso sivun ylälaitaan ja huomaat Teema (themes) välilehdessä Add new napin.

1

Klikkaamalla add new pääset asentamaan teeman. WordPressissa voit asentaa teeman useammalla tavalla. Käyn seuraavaksi läpi kaksi yleisintä.
Teemojen etsintä WordPress rekisteristä:
 

Search Themes hakukentästä voit etsiä tiettyä teemaa jos tiedät sen nimeltä.

2

Jos et tiedä sopivaa teemaa nimetä niin voit etsiä sopivia teemoja tiettyjen ominaisuuksien mukaan. Klikkaa nappia “Feature filter” niin pääset asettamaan ominaisuuksia mitä etsit.

3

Kun valinta kriteerit on lyöty päälle niin klikkaa nappia apply filters 
5
Kun haku on aktivoitu niin näet listan eri Teema vaihtoehdoista mitkä täyttivät kriteerisi. Listan teeman pääset asentamaan viemällä hiiren teeman päälle ja valitsemalla Install tai Preview.
6
Preview näkymästä pääset esikatseleman teemaa. Kun klikkaat install teema asentuu. Asennuksen jälkeen Teema tulee vielä aktivoida päällä.
7
8

Teeman asentaminen lataamalla sivustollesi.

Vaihtoehtoisesti jos olet löytänyt teeman googlettamalla niin usein teema ladataan nsin tietokoneellesi ja sitten wordpressiin. Tämä prosessi on sama onko kyseessä maksullinen teema tai ilmainen.
Tässä mallissa menemme lataamaan ilmaisen teeman aiemmin antamaltani sivustolta.
Pikaisen googletuksen jälkeen tässä on listä vuoden 2016 vuoden ilmaisista teemoista:
 

Theme Grill sivustolla päädyn valitsemaan teeman nimeltä Flash. Myös googletetut teemat antavat usein ns demo tilan missä pääset katsomaan miltä teema näyttää käytännössä. Kuitenkin huomio googlella löytämäsi Live Preview näkymä näyttää usein tosi nätiltä verrattuna siihen tilanteeseen kun sitten lopulta asennat sen omaan wordprssiisi.  Live previewin tarkoitus onkin näyttää mitä kaikkea on mm mahdollista kyseisellä teemalla.

9

Mutta nyt asentamaan:

Klikkaa Learn more / Download

10

Kun olet ladannut teeman koneellesi niin etsi tiedosto. Yleensä sinun lataus kansio tai download folder. kun olet paikallistanut tiedoston niin mene takasin WordPress sivullesi ja valitse taas teema välilehden alta kohta add new.

11

Toisin kuin aiemmassa esimerkissä nyt klikkaa kohtaa Upload Theme.

12

Valitse Browse ja etsi äsken lataamasi teema tietokoneelta. Varmista että teema on Zip muodossa. Jos selaimesi purkaa teeman normaaleiksi tiedostoiksi ladatessa niin pakkaa teema takaisin zip muotoon.
13 14

Kun teeman tiedostot on valittu asenna se klikkaamalla Install Now

15

Kun teema on asennettu voit taas esikatsella teemaa ja aktivoida sen.

16 18
Nyt olet asentanut teeman. Seuraavassa osassa käymme läpi WordPressin lisäosien asennuksen ja listan pakollisista lisäosista.

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija
ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi