Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

Miten valitsen webhotellin WordPress-sivustolleni?

Jos mietit WordPress -sivuston pystyttämistä
tai Hostingin vaihtamista tämä artikkeli
on sinulle.
Tässä artikkelissa opit, mitä ominaisuuksia webhotellisi tulisi sisältää ja mitä sen tulisi maksaa. Kerron myös, mitä kannattaa välttää, kun valitset webhotellia itsellesi, jotta et maksaisi turhasta. Artikkeli on kirjoitettu WordPress-aloittelijoille sekä kokeneemmille, jotka eivät ole miettineet asiaa tarkemmin.

Olen tehnyt WordPress-sivuja asiantuntijoille ja nyt viimeisen kahden vuoden aikana olen huomannut kuinka vääränlainen hostingpalvelu ja webhotelli luo aivan turhia hidasteita sivuston rakentamiselle ja nettimarkkinoinnille. Pahimmillaan webhotellisi on pullonkaula siihen, miksi et tee rahaa sivustoillasi. Kaiken lisäksi saatat maksaa täysin turhasta ja voisit saada edullisemmalla hinnalla paljon parempaa.

Tärkeintä kuitenkin ovat ne ominaisuudet mitä saat käyttöösi, kun hankit webhotellin:

– Voit asentaa WordPressin palvelimelle helposti itse
– Pääset helposti luomaan uusia sähköpostiosoitteita
– Pystyt hallinnoimaan muita ostamisia domaineita ja ohjata niiden liikennettä
– Saat varmuuskopiot sivustostasi
– Hosting on tietoturvallinen
– Pystyt tekemään muutoksia palvelimellesi itsenäisesti

Usein webhotelli tulee hankittua vain katsomalla hintaa, eikä tarvittavia ominaisuuksia.

Mikä on webhotelli?

Sinulla saattaa olla jo sellainen. Yksinkertaisuudessan se on paikka, minne sinun web-sivusi ovat tallennettu. Usein puhutaan myös hostingista, joka on se yritys / taho joka tarjoaa webhotelli-paketteja. Webhotelli saattaa myös olla paljon muutakin, kuin pelkka web-sivujesi tallennustila. Parhaimmillaan hyvä hostingpalvelu tarjoaa sellaisia webhotelleja, jotka sisältävät domainin (web sivusi osoitteen) sekä sähköpostilaatikoita.

Mikä ero on webhotellilla ja hostingpalvelulla?

Hosting = Palveluntarjoaja

Webhotelli = Hostingpalvelun tarjoama palvelupaketti, joka sisältää vähintään sen palvelintilan, jonne sivustosi sijoitetaan.

Domain = Web-sivustosi osoite. Maksaa noin 5-15 euroa /vuosi. Fi-päätteiset domainit myöntää viestintävirasto.

Mitä webhotellista vähintään pitäisi löytyä

Palvelintilan ja sähköpostilaatikoiden lisäksi ostamallasi webhotellilla pitäisi olla vähintään kunnon hallintapaneeli, mieluiten Cpanel. Eri palveluntarjoajilla saattaa olla myös joku Cpanelia vastaava, joka on nimetty jollakin omalla nimellä. Ikäväkseni olen huomannut, että ainakin suomalaisten firmojen omat hallintapaneelit ovat yleensä käyttöliittymältään surkeita ja ominaisuuksiltaan huonompia kuin perus Cpanel. Alla oleva lista kannattaa käydä läpi, vaikka palveluntarjoaja käyttäisikin Cpanelia, sillä näiden ominaisuukissa saattaa olla eroja. Joissakin tapauksissa Cpanel hallinta aukeaa webhotellin ostajalle vasta lisämaksusta. Ole siis tarkka tämän suhteen!

Hallintapaneelista sinun pitäisi voida tehdä vähintään seuraavia toimintoja

– Web-ohjelmistojen asennus. Asentaa wordpressin palvelimelle muutamalla klikkauksella

– Sähköpostit. Luoda uusia sähköpostiosoitteita sekä aliaksia, ja mahdollistaa uudelleen sähköpostiliikenteen uudelleen ohjauksen haluamaasi sähköpostiin. Hallinnoida sähköpostiliikenteen MX-tietueita.

– Tiedostot. Päästä käsiksi web-sivusi kaikkiin tiedostoihin hallintapaneelin kautta sekä mahdollisuus luoda uusia FTP- tunnuksia

– Tietokannat. Pääsy MySQL tietokantoihin sekä MyPhP hallintaan.

– Domainit. Mahdollisuus hallita omistamiasi domaineita. Voit mm. uudelleenohjata liikennettä tietystä domainista esimerkiksi haluamallesi laskeutumissivulle.

Kaikki edellä mainitut omainaisuudet ovat yleensä käytössäsi Cpanelin kautta.

Lista voi vaikuttaa monimutkaiselta ja osa asioista vaikeasti ymmärrettäviltä. Saatat miettiä, että miksi minulla pitäisi olla pääsy kaikkiin näihin? Vastaus on siksi, koska silloin sinulla on vapaus hallita sivustoasi ja sen toimintoja helposti ilman, että olet minkään yhden palveluntarjoajan vanki. Vaikka haluaisitkin ulkoistaa kaiken tämän mainostoimistolle tai freelancerille niin heidänkin pitää lopulta päästä vastaaviin tietoihin käsiksi tavalla tai toisella. Pahimmassa tapauksessa nykyinen hostingpalvelusi pimittää sinulta pääsyn hallintaan tai heillä ei ole vastaavaa hallintaa ja kaikki muutokset edellämainittuihin ominaisuuksiin ovat laskutettavaa “lisätyötä”. Tälläisessä tapauksessa saatat joutua maksamaan samasta ulkoistuksesta tuplahinnan. Ensin sinua laskuttaa lisätöistä hosting ja sitten sinua laskuttaa mainostoimisto.

Voit käyttää edellämainittua listaa omana chek-listanasi kun kilpailutat tai vertaat hostingpalveluita. Yleensä helpoin kysymys on “Onko tässä webhotellissa käytössä Cpanel” jos vastaus on ”kyllä”, niin kaikki on yleensä kunnossa. Jos vastaus on ”ei”, ja heillä on jokin oma hallintapaneeli X, niin käy läpi lista, ja selvitä edellä mainitut asiat. Vaikka Cpanel löytyykin, niin kannattaa silti varmuuden vuoksi tarkistaa lista, sillä kaikki Cpanel -hallinnoinnitkaan eivät ole samanlaisia. Jos vastaus on ”ei” ensimmäiseen viiteen kohtaan, niin suosittelen valitsemaan jonkun muun hostingtarjoajan.

Edellämainittu listä ei ole tarpeellinen, jos hosting on täysin keskittynyt tarjoamaan palvelua WordPress sivustoille. Tälläisissä tapaukissa usein kaikki viisi edellä mainittua kohtaa sisältyy heidän kk-maksun piiriin, ja et tarvitse näihin pääsyä.

Mitä ominaisuuksia hostingilla pitää olla.

– Hostingilla pitää olla peilaavat palvelimet.Jos sivustosi jostain syystä kyykkää, niin heiltä löytyy varmuuskopio

– Toimiva asiakaspalvelu, jonka ylipäätään saa kiinni 

– He eivät veloita sinulta extraa omista mokistaan tai palvelun ylikuormituksesta.

Mitä Webhotelli saisi maksaa

Nyrkkisääntö on että “perus” wordpress -sivustoissa Webhotellit domaineineen maksaa noin 100 eur + alv / Vuosi. Tämä on mielestäni hyvä hinta ja sen pitäisi sisältää kaikki yllämainitut asiat. Tämä hinta saattaa nousta suuremmksi,  jos tarvitset jostain syystä todella paljon tilaa tai kaistaa sivuillesi tai olet pystyttämässä suurehkoa webkauppaa. Ikävä kyllä markkinoilla on paljon erillaisia hostingpalveluita, jotka ovat yksinkertaisesti surkeita tai he myyvät liian “tehokasta” pakettia. Tehokkaalla tarkoitan webhotellia, jossa on sinun tarpeisiisi aivan liikaa tilaa ja muistia ja muita hienouksia. Kyse ei ole siitä että palvelu olisi huono, vaan siitä että sinun liiketoimintasi netissä ei ole vielä sellaisella tasolla, että tästä kaikesta olisi sinulle hyötyä.

Varo seuraavia: Perusmaksu on noin 50 eur vuosi mutta kaikki lisäpalvelut nostavat kk -hintaasi. Huom! Ei vuosi vaan kuukausihintaa. esim 5 eur / kk per sähköpostilaatikko. 20 eur / kk Per domainin nimipalvelintiedot. 20 eur / kk pääsy Hallintapaneeliin, jne..

Kuten osaat päätellä, yhtäkkiä kk -maksusi nousevat sellaisiksi, että saisit yhden kuukauden hinnalla koko vuoden toiminnut ja usein vielä parempana jostain muualta. Hostingfirman myyntimies saattaa katsoa liikevaihtoasi ja tarjota palvelua sen mukaan. Vaikka liikevaihtosi olisi miljoonia, ei se ole peruste kalliille webhotellille, jos et tee tuosta miljoonasta euroakaan webissä. Käytä nämä rahat mielummin vaikka internetmarkkinointiisi.

Olen myös nähnyt sellaisia tapauksia, joissa pelkästä palvelintilasta ilman mitään edellämainittuja toimintoja on asiakkaan pitänyt maksaa 700 eur vuosi. Ainoa peruste hinnalle on ollut se, että palvelimet ovat Suomessa.

Hosting-yhtiöt ikävä kyllä toimivat usein kuin kuntosalit ja kännykkäoperaattorit. Eli vaikka yrityksen palvelutaso ja webhotelleiden ominaisuudet paranisi, niin juuri koskaan vanhat asiakkaat eivät pääse siitä nauttimaan. Samaan aikaan he myyvät uusille asiakkaille uutta rautaa edullisemmin hinnoin tai liittymistarjouksin.

Tehtävää,  jos sinulla on jo webhotelli

Katso viimeisin laskusi. Vertaa sitä siihen, mitä käyttämäsi hosting tarjoaa nettisivuillaan. Normaali tapauksessa hinnan pitäisi noin 8-10 eur / kk tai 100 eur vuosi. Katso myös tarkka erittely. Tarkista, että sinulla ei ole mitään turhia kk- “ominaisuuksia”

Jos websivustosi on jonkun seuraavien palveluntarjoajien palvelimilla niin suosittelen vaihtamaan.

– Elisa / Saunalahti

– DNA

– Sonera

– Joku paikallinen puhelinosuuskunta

Miksi välttelisit puhelinoperaattoreita? Yksikertainen vastaus on se, että webhotellit eivät ole olleet heidän ydinliiketoimintaansa enää vuosiin jos ovat sitä koskaan olleet. Heidän hintansa ovat tähtietieellisen kalliita palvelutasoon nähden. Pahimmillaan heidän tukensa ei osaa edes auttaa sinua, koska näitä palveluita myytiin asiakkaille noin 10 vuotta sitten ja siksi nykyinen Help Desk ei enää tiedä asioista mitään. Korjatkaa ja kommentoikaa jos olen väärässä! Kuitenkin asiakaskokemukseni ja itse operaattoiden oman lausunnot puoltavat tätä. Viime vuonna työskentelin asiakkaani sivuston kanssa, joka oli yhdellä edellä mainituista puhelinoperaattoreita. Operaattori joutui lopulta soittamaan eräälle jo heidän palveluksestaan poistuneelle insinöörille kysyäkseen neuvoa heidän vuosia sitten myymistään palveluista.

– Nebula

Tiedän monta ihmistä jotka ovat todella tytyväisiä heidän toimintaansa. Kuitenkin, jos katson ainoastaan vuoden taaksepäin, niin olen asiakkaideni kanssa kohdannut kymmeniä sellaisia tilanteita, että heidän on kannattanut vaihtaa palvelu muualle. Syynä on usein ollut palvelun taso suhteessa rahaan. Rahasumma on ollut jo lähtökohtaisesti korkea ja useisiin teknisiin asioihin ei ole omatoimisesti päässyt vaikuttamaan. Toki lisämaksusta nämänkin optiot olisivat auenneet, mutta jos saman tason toiminnalisuudet aukeavat viisi kertaa edullisemmin, niin en nähnyt mitään perustetta jatkaa heillä. En siis suosittele Nebulaa yksittäiselle asiantuntijalle tai pienelle yritykselle.

Mitä palveluita sitten suosittelen?   

Olen käyttänyt useita eri hostingpalveluita asiakasprojekteissani ja omissa projekteissani.
Lopulta kaksi on noussut mielestäni parhimmiksi.

Suomen Hostingpalvelut

 • Selkeä hinnoittelu
 • Erinomainen asiakaspalvelu
 • Kilpailukykyiset hinnat
 • Cpanel
 • Kaikissa paketeissa ilmainen SSL sertifikaatti.

Hostingpalveluilta löytyy siis perus Webhotelleja jotka sopivat hyvin WordPressille mutta tämän lisäksi heiltä löytyy erikseen WordPressille suunnatut paketit. Parasta on se että voit aloittaa kevyesti ja kun tarpeesi kasvaa voit päivittää ylös päin 

Suomen Hostingpalveluiden sivuille tästä

WP-Cloud by Zoner

Mainitsin aiemmin palveluista, jotka on suunnattu täysin WordPressille, joillon et tarvitse kaikkea aiemmin mainittuja ominaisuuksia. Suomalaisen Zonerin tarjoama WP-Cloud on juuri tälläinen. He tarjoavat Premium -tasoista WordPress palvelua.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että he:

 • Päivittävät sivuston lisäosan puolestasi
 • Huolehtivat tietoturvasta
 • Huolehtivat backupeista
 • Nopeuttavat sivustoasi
 • Sivustot skaalautuvat suurempiekin kävijämäärien mukaan
 • Lisäksi sinulla on mahdollisuus helposti laajentaa sivustoasi verkkokaupaksi. (He laittavat kaupan alulle)
 • Kaikissa paketeissa ilmainen SSL sertifikaatti.

Zonerin verkkosivuille tästä

Huomasin, että sivustoni hosting on huonossa jamassa ja haluaisin vaihtaa hostingia. Miten teen sen? Joudunko tekemän kaiken alusta loppuun uusiksi? Ei suinkaan! Jos tahdot vaihtaa hostingia tai tarvitset neuvoa, niin voin neuvoa sinua maksutta. Lähetä minulle viesti osoitteeseen lauri@latedesign.fi otsikolla “Hosting neuvoja”.

Jaa tämä artikkeli

7 vastausta

 1. Itse käyttänyt jo vuosia Asura Hosting nimistä jenkki palvelua: https://www.asurahosting.com/

  Sieltä saa nuo kaikki ilmanen domain, ssl, cpanel ja paljon muuta… Hinnat naurettavan halvat, noin 10euroa / vuosi.

  Paremman laajan paketin hinta reilut 20e / vuosi.

  Paremmassa rajoittamaton tallennustila, rajoittamaton kaista, rajoittamattomat tietokannat… Hyvin pyörii isommatkin wordpress ja woocommerce sivut. JAá suht nopeasti aukeaa Suomestakin!

  Asiakaspalvelu on nopea ja todella pätevä, luonnollisesti vain englanniksi…

  Mutta suosittelen kokeilemaan… Itsellä 16 sivustoa/ kauppaa täällä eikä tarvitse maksaa paljon mitään! 🙂

 2. Kiitos vinkeistä, nämä mainitut ovat selkeästi edullisempia kuin nykyiseni.
  Yksi tärkeä ominaisuus nykyään on sivuston nopeus.
  Miten suosittelemasi pärjäävät nopeudessa?

 3. Hyviä vinkkejä. Hosting-ratkaisua valitessa ei kyllä kannata säästää, tai päätyy löytämään edestään vain ison kasan ongelmia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Wordpress
Lauri Huusko

Elä koskaan valitse WordPress.com palvelua

Tämä artikkeli on sinulle jos mietit WordPress sivuston rakentamista ja mietit miten WordPress.com ja WordPress.org eroavat toisistaan? Kun haluat rakentaa sivustosi tarvitset käytännössä palvelimen minne sivustosi

— Lue artikkeli

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija. ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi