Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

Nettiosoitteen eli Domainin hankkiminen, eli kuinka tilaan domainin.

Tämä artikkeli on sinulle jos mietit domainin ja webhotellin varaamista ja wordpress sivuston pystyttämistä. Opit siis miten varaat nettisivuosoitteen eli domainin ja webbihotellin minne sivusi laitetaan. Samalla käyn läpi millainen domain sinun kannattaa hankkia.

Useasti olen kokenut tilanteen jossa asiakkaani ovat innoissaan uudesta nimestä. Hän kertoo että viikkojen nimen keksimisvaiheen jälkeen nimi on nyt päätetty ja voimme rakentaa sen ympärille liiketoiminnan. Ei välttämättä! Vaikka keksimäsi nimi saa sinut innostumaan niin et välttämättä saa käyttää sitä yrityksesi tai domainin nimessä koska se on jo käytössä.

Mikä on ero webhotellilla ja hostingpalvelulla?

Hosting = Palveluntarjoaja
Webhotelli = Hostingpalvelun tarjoama palvelupaketti joka sisältää vähintään palvelintilan minne sivustosi sijoitetaan.
Domain = Web sivustosi osoite. Maksavat noin 5-15 eur vuosi. Fi päätteiset domainit myöntää viestintävirasto.

 

Mikä on domain?

Domain on se osoite jonka kirjoitat webselaimesi osoitekenttään ja jos osoitteen päässä on sivusto selaimesi avaa sen. Domainia voidaan myös kutsua web osoitteeksi, verkkotunnukseksi, nettiosoitteksi. Domainit jaetaan osoitteen päätteen mukaan eri luokkiin joiden tehtävä on kuvata osoitteen kategoriaa.
Yleisimpiä Domain päätteitä

Tässä muutamia hyviä sääntöjä domain nimen keksimiseen.


Tarkista saatavuus!

Tämä ohje on tärkein. turha keksiä nimiä jos ne jo käytössä tai et voi ottaa sitä heti käyttöön. Selaa sivua hieman alemmaksi niin kerron tästä lisää.

Käytä kohdemarkkinan kieltä.

käytä domain nimessä kohdemarkkinan kieltä. Esimerkiksi englanninkieliset sanat voi asiakas vahingossa  helpommin ymmärtää / kirjoittaa väärin.

Vältä ääkkösiä

Ä ja Ö kirjamia. Nykyisin voit kyllä varata domainin ääkkösillä mutta nämä voivat silti haitata domainisi käytettävyyttä.

Vältä numeroita 
Numeroita kannattaa välttä siksi koska ne voidaan käsittää monella tapaa. Esimerkiksi “www.domain3.fi” voidaan käsittää domainkolme tai domain3

Domainin ja webhotellin tilaaminen

1. Tarkista saatavuus.

Vaikka osoitteessa ei olisikaan websivustoa kun kirjoitat sen selaimeesi niin se ei tarkoita että kyseinen nimi olisi vapaana! Vapaa Domain on sellainen jonka voit varata vaikka heti!
Helpoin tapa tarkistaa saatavuus on tehdä domain haku, vastaavan voit tehdä itse vaikka heti täällä. >> www.hostingpalvelu.fi
Domainhaku löytyy heti hostingpalveluiden etusivulta. Kirjoita etsimäsi nimi ja paina haku. käytä vain nimeä ei nimä + loppupäätettä sillä domain haku näyttää kaikkien yleisimpien loppupäätteiden tulokset samalla sivulla.

kun olet suorittanut ensimmäisen haun näet alla kootusti kaikki domain päätteet ja niiden saatavuudet. Voit tehdä niin monta hakua kun haluat.

2
Kun löydät sellaisen nimi + domainpääte yhdistelmän joka on vapaana ja tahdot ostaa voit siirtyä eteenpäin.

2. Rekisteröi domain

Tässä vaiheessa sinun pitää valita tilaatko myös webhotellin vai pelkän domainin. Webhotelli on siis palvelintila minne nettisivuston kaikki sisältö rakennetaan. Et voi pysyttää web sivustoa ilman Webhotellia. Lisää webhotelleista voi lukea tästä artikkelista. Toki voit tilata webhotellin myös myöhemmin. Jos sinulla on jo olemassa webhotelli tai valmis sivusto voit ohjata nyt tilaamasi domainin liikenteen sinne.
Suosittelen webhoteilleista Hostingpalveluiden Peruspakettia koska se antaa tilaa laajentaa ja ohjata useampia domaija sivustollesi. Aloituspaketillakin pääset alkuun.
3
Valitsit  webhotellin tilaamiseen tai pelkän domainin rekisteröinnin niin ensin pääset valitsemaan kuinka pitkäksi aikaa varaat domainin. Varmista vielä alasveto valikosta että valitsit oikean domainpäätteen.
 5
Webhotellin laskutusjakso 
Domainin rekisteröinnin jälkeen valitset laskutusjakson webhotellille jos tilasit sen. Pidempi sopimus = edullisempi kk hinta.  6
Domainin määrittely
Kun olet valinnut domainin ja webhotellin laskutusjakson sinun tulee määrittää mikä taho varaa domainin. Voit varata domainin yksityishenkilönä, yhdistyksenä tai yrityksenä. Jos varaat yksityishenkilönä sinun tulee laittaa henkilötunnuksesi. Muissa tapauksisa Y-tunnus.
6
Tilauksen yhteenveto
Domainin määrittelyn jälkeen näet koko tilauksen yhteenvedon.
7
Tilauksen viimeistely.
Kun olet tyytyväinen tilauksen kokonaisuuteen tulee sinun päättä tilaajantiedot. Sellaiset asiat kuten Laskutusosoite, webhotellin omistajuus, ja asiakastilin salasana. Lisäksi pääset päättämään maksutavan.
   10
Tässä kohtaa päätät teetkö tilauksen yrityksenä vai yksityishenkilönä. Salasanalla pääset jatkossa asiakassivuillesi. Kirjoita salasana itsellesi talteen, tarvitset sitä myöhemmin.
 11
Maksutapa. Kun olet saanut kaikki kohdat täytettyä klikkaa vahvista tilaus. Ole kärsivällinen tilauslomake kestää hetken aikaa käsitellä tilaus. Kun tilaus on mennyt läpi sivu ohjaa sinut sinun asiakassivulle jossa näet tilasnumerosi.
12
Kun tilauksesi on tehty kirjaudu sähköpostiisi minkä syötit tilauksen yhteydessä. Etsi uusimmat sähköpostit. Sinulla pitäisi olla saapunut sähköpostia Hostingpalvelu.fi toisessa on tilauksesi tekniset tiedot ja toisessa laskusi. Suosittelen kuitenkin maksamaan laskun suoraan oman asiakastilisi puolelta silloin maksu kirjautuu heti ja saat kaikki palvelut käyttöösi heti.
 13
Lasku sähköpostiviestin yhteydessä on linkki suoramaksuun ja lasku löytyy myös pdf versiona liitteenä.
 14 15

Kun haluat kirjautua omalle asiakassivullesi niin mene Hostingpalvelu.fi. Oikeasta ylälaidasta löydät kohdan Asiakassivut.

16
Kirjaudu asiakassivullesi. Käyttätunnus on sähköposti mihin sinulle lähetettiin tilausvahvistus. Salasanan päätit aiemmin kun tilasit. Jos unohdit salasanan jo niin voit tilata uuden tästä.
 17
Kun pääset kirjautumaan asiakasivuilelsi niin valitse yläpalkista kohta laskutus. Näet sieltä avoimet laskusi.
 18
Laskutus välilehdeltä löydät avoimet laskusi ja voit maksaa laskun jos ne ovat avoimia.
 21
Kun klikkaat laskua näet oikeassa yläkulmassa suorat maksutavat mm suomalaisiin pankkeihin ja voit maksaa laskun suoraan pankkitunnuksillasi.
 20
Kun lasku on maksettu olet valmis. Olet juuri rekisteröinut domainin ja tilannut webhotellin. Seuraavassa osassa kerron kuinka voit asentaa WordPressin juuri tilaamallesi sivustolle.

Jaa tämä artikkeli

2 vastausta

    1. Tämä kannattaa kysyä suoraan Hostingfirmasta. Yleensä jos et tilaa webhotellia vaan pelkän domainin niin tarvitset vähintään domainparkin josta voit jallinnoida domainia esim ohjata liikenteen Gmailiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Wordpress
Lauri Huusko

Elä koskaan valitse WordPress.com palvelua

Tämä artikkeli on sinulle jos mietit WordPress sivuston rakentamista ja mietit miten WordPress.com ja WordPress.org eroavat toisistaan? Kun haluat rakentaa sivustosi tarvitset käytännössä palvelimen minne sivustosi

— Lue artikkeli

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija. ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi