Graafinen suunnittelu
WordPress verkkosivut

Web sivujen sisältö & sivurakenne

Tässä artikkelissa käyn läpi kuinka luot sivuja WordPressissa. Lisäksi käymme läpi miten määrität valikon eli navigaatio palkin. 

Sivut

Sivuilla tarkoitetaan nimensä mukaisesti yksittäisiä verkkosivuston alasivuja kuten esim “etusivu, palvelut, yhteys jne….

Yleisesti ottaen kaikista WordPressin elementeistä sivuja on helpoin muokata haluamansa näköisesti jopa sivu kohtaisesti.

Valikot
Valikot ovat WordPressin tapa näyttää sivustosi alasivuja ja tarjota kävijälle helppo saavutetavuus. Voit määrittää mitkä aiemmin luomasi sivut näkyvät navigaatiossa ja mitkä ei. Toki navigaatioon voit myös luoda suoria linkkejä vaikka pois sinun sivuiltasi.

Uusien sivujen lisääminen
Uuden sivun voit lisätä WordPressissa lukuisilla tavoilla. Näytän tässä kolme kohtaa mistä pääset luomaan sivun. Sivut löytyvät WordPressin hallintapaneelista kohdasta Sivut tai englanniksi Pages.

Kun klikkaat Pages välilehteä vasemmasta laidasta pääset näkemään kaikki sivustosi sivut. Tästä näkymästä pääset muokkaamaan yksittäistä sivua tai luomaan uusia.

WordPress tarjoaa napin uuden sivun lisäämiseen peräti kolmessa kohtaa. Alla olevassa kuvassa näet nämä kohdat. Jokainen näistä napeista toimii aivan samalla tavalla.

Kun olet klikannut nappia Add New tai Lisää uusi > Sivu (alasveto valikosta) päädyt sivuin muokkaus tilaan.

Otsikon tärkeys.

Seuraavaksi pääsemme luomaa sivulle otsikon ja sisällön. Sivujen lisääminen on oikeastaan todella yksinkertaista. Kun nimeät sivun huolehdi että et tee kirjoitusvirheitä. Toki voit korjata otsikon myöhemmin mutta koska sivun osoite kenttä muodostuu ensimmäisen nimen pohjalta on syytä olla tarkkana. Myös sivukohtaisia osoitteita pääsee muokkaamaan myöhemmin mutta usein tämä on kohta mitä ihmiset saattavat unohtaa.  

Pahimmillaan sivukohtainen osoitteesi on jotain sellaista mitä et halua. Muokkaat sivun otsikkoa ja sisältöä. Lopulta Google on indeksoinut sivusi (tunnistanut sivusi olemassaolon ja lisännyt sivusi haku tuloksiinsa ) ja olet kenties jakanut sivusi linkkiä eri lähteisiin ja ihmisille. Huomaat erheesi myöhemmin ja vaihdat osoitteen mutta tässä tapauksessa aiemmin jakamasi linkit eivät johda enää minnekkään ja Googlekin saattaa näyttää hakutuloksissa sivuja jotka eivät johda mihinkään. Tälläisenkin tilanteen voi myöhemmin siivota ja korjata mutta parempi hoitaa asiat kunnolla heti alusta.

Yksinkertaisin tapa luoda uusi sivu on siis painamalla julkaise (Publish). WordPress luo sivun vaikka sillä ei olisi otsikkoa tai sisältöä. Tälläisessä tapauksessa sivulle ei tule tietenkään otsikkoa mutta sille syntyy kuitenkin osoite rakenne joka ilman otsikkoa on joku kryptinen numero yhdistelmä. Tätä sinä et halua. (Kuten aiemmin sanoin voit myöhemmin muuttaa osoitteen mutta tämä on taas lisä työtä jonka saatat unohtaa.)

Joten suosittelen että teet uuden sivun seuraavalla tavalla.
  1. Aseta sivulle otsikko
  2. Paina julkaise
  3. Tarkista nimi ja osoiterakenne
  4. Tee tarvittaessa päivitys 
  5. Syötä sisältö

Osoiterakenteen muuttaminen

Jos olet vasta asentanut WordPressin ja luot ensimmäistä sivuasi niin saatat huomata että osoitteesi näyttävät kaikeasta huolimatta kryptisiltä. Tämä johtuu siitä että et ole vielä asettanut sivustosi Permalinksejä (Kestolinkkejä suomeksi) Tämä asetus tarvitsee päättää vain kerran jonka jälkeen koko sivusi noudattaa samaa järjestystä.
Osoiterakenteen pääset muuttamaan seuraavasti. Valitse hallinnan (dashboard) puolella Settings ( Asetukset) ja valitse sieltä Permalinks ( Osoiterakenne ).  
Tästä listasta voit valita sivustosi osoiterakenteen tyylin. Itse käytän miltei aina Post name ( Artikkelin nimi ) asetusta. Tällä asetuksella Osoiterakenne muodostuu sivun tai blogi artikkelin otsikon mukaan.  
Valikkojen luominen
Kun olet luonut tarvittavat sivut ja haluat määrittää haluamasi sivut Valikoksi  (Koodari suomella Navi..) toimi seuraavalla tavalla. Mene WordPress hallinnassasi seuraavan sijaintiin: 
 
Appearance > Menus ( Ulkoasu > Valikot )
 
 
Täältä pääset määrittämään sivustosi eri valikoita. Tärkeintä on että määrität vähintään yhden.
 
Aloita valikon määritys antamalla valikolle nimi. Sen jälkeen klikkaa Create Menu (Luo valikko)  
Kun olet nimennyt ja luonut valikon niin aseta valikkosi “päävalikoksi” klikkaamalla Top Menu täppää. (Huom tässä mallissa käytän teemana Twenty Seventeen teemaa, muissa teemoissa pää navigoinnin nimi voi olla erillainenriippuen teemasta. Esim “primary Menu” tai “main navigation”)
 
 
Kun olet luonut valikon pääset myös lisäämään aiemmin luomiasi sisältöjä navigaatioon. Valitse vasemman laidan Pages valikosta ne sivut mitä haluat lisätä ja klikkaa Add to Menu nappia. Muista painaa Save Menu (Tallenna valikko) nappia oikeasta yläkulmasta.
 
Kun olet siirtänyt sivut valikkoosi niin voit vaihtaa niiden paikkaa raahaamalla niitä haluamallesi paikalle. .
Voit myös “sisentää” sivuja eli raahata niitä toisten sivujen alle. Näin sivuista tulee ylemmän sivun alasivuja Muista tallentaa. 
Voit kaiken lisäksi myös nimetä valikon linkkejä haluamallasi tavalla klikkaamalla pientä alaspäin olevaa kolmiota. Nämä nimet näkyvät vain valikossa mutta sivut säilyttävät alkuperäisen nimensä. Tämä on hyödyllistä jos esimerkiksi sivusi otsikko olisi todella pitkä mutta navigoinnin kanalta liian pitkä koska se veisi liian paljon tilaa.
Muista tallentaa kun olet tyytyväinen muutoksiisi.
 
Onneksi olkoon nyt olet tehnyt ensimmäiset sivusi ja muokannut sivurakenteen. 

Jaa tämä artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Olen 37-vuotias WordPress asiantuntija ja Graafinen suunnittelija.

Tämän blogin tarkoitus on jakaa vinkkejä ja ohjeita WordPressin käyttöön.

Intohimonani suunnitella myyviä verkkosivuja joita on helppo ylläpitää myös itse.

Uutiskirje

Liity listalle niin kerron aina kun uusi kirjoitus on julkaistu.

Uusimmat artikkelit

Wordpress
Lauri Huusko

Elä koskaan valitse WordPress.com palvelua

Tämä artikkeli on sinulle jos mietit WordPress sivuston rakentamista ja mietit miten WordPress.com ja WordPress.org eroavat toisistaan? Kun haluat rakentaa sivustosi tarvitset käytännössä palvelimen minne sivustosi

— Lue artikkeli

Kiinnostaako
yhteistyö?

Ota yhteyttä puhelimella tai sovi palaveri suoraan Laurin kanssa kalenteriin

040 162 2733 – info@laurihuusko.fi

Lauri Huusko

WordPress asiantuntija. ja Graafinen suunnittelija

Puhelin

040 1622 733

Sähköposti

info@laurihuusko.fi